Roofs 2021-03-68 Nieuwslijn Special Energie en Isolatie

Verrijdbare vries-/koelbox met verwarmfunctie

De DCW180Z is Makita’s eerste vries-/koelbox met krachtige verwarmfunctie. Dat maakt het meenemen van warme maaltijden mogelijk en deze verrijdbare box dus extra bijzonder. De temperatuur is in te stellen op vijf vaste vries-/koelstanden: -18° C, -10° C, 0° C, 5° C en 10° C, en twee verwarmingsstanden: 55° C en 60° C. Warme maaltijden en dranken blijven dus goed op temperatuur. Daaraan draagt ook de 33 mm dikke isolatiewand goed bij. Het koelvermogen is 90 kW en het ­verwarmingsvermogen 42 kW. De verrijdbare box maakt gebruik van de 18V 5,0 Ah Li-Ion accu’s van Makita’s Lithium-ion eXtreme Technology. www.makita.nl.

PVshelter Non-Assembled

Conduct Technical Solutions introduceert een nieuwe leveringsmethode van PVshelter: Non-Assembled. Logistiek gezien biedt deze manier van leveren veel nieuwe kansen voor onder andere groothandels.

Conduct is met PVshelter Non-Assembled ingegaan op de behoefte vanuit de markt om PVshelters eenvoudiger op voorraad te kunnen houden. Op houten zonnepaneelpallets wordt een complete Back2Back PVshelter verpakt en twee of drie hoog gestapeld. Dit maakt leveren vanuit voorraad eenvoudig en kostenefficiënt. Een ander voordeel is het grotere volume per transport. In plaats van acht geassembleerde B2B PVshelters passen er nu 22 stuks in een EU-goedgekeurde vrachtwagen. PVshelter is anderhalf jaar terug geïntroduceerd en ondertussen zijn al tien varianten op de markt gebracht. www.conduct.nl.

Partner of choice

Vakmedianet hield onlangs een Partner of Choice onderzoek onder bouwprofessionals. Op zeven relevante werkgebieden konden lezers van De Architect een antwoord geven op de vraag: ‘Met welke bedrijven doet u het liefst zaken?’ 56% van de deelnemende bouwprofessionals had een voorkeur in de categorie daken. Daaruit kwam de volgende Top 5 tevoorschijn:

  • Kingspan Insulation
  • Isobouw
  • Foamglas
  • Unilin Insulation
  • Roval

‘Challengers’ waren AGS, BMI, Carlisle en Firestone.

Opleiding installateur moet aantrekkelijker voor slagen transitie

Het tekort aan personeel in de technische branche loopt steeds verder op. Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, pleit voor financiële stimulatie voor studenten die de technische kant opgaan. De energietransitie zou mogelijk in gevaar kunnen komen door het tekort aan mensen. Hij stelt dat een financiële prikkel de oplossing kan zijn voor dit probleem. “Momenteel komen we zo’n 20.000 mensen tekort in de sector. Als de energietransitie op gang komt kan dit aantal binnen enkele jaren verdubbelen.” Foto: BDA Dakopleidingen.

Knelpunten bij meer zonnepanelen op daken bedrijfspanden

Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving Wouter Veldhuis pleit voor een stop op het bouwen van zonneparken en zet in op aanleg van panelen op daken van bedrijfspanden. Hij voorziet dat de komende jaren het aantal zonneparken sterk zal groeien met tientallen vierkante kilometers extra zonnepark. “Dat moeten we niet willen. Miljarden euro’s subsidie gaan naar de zonneparken. Dat moet zo snel mogelijk naar de daken” aldus Veldhuis. Ook hoogleraar energietransitie Jan Rotmans had deze boodschap op het NOS Journaal: “Bedrijfsdaken, woningdaken: ze zijn nog nauwelijks bedekt met panelen. En wat doen we: we gooien ze massaal in de weilanden. Daarbij verdienen op dit moment vooral buitenlandse investeerders aan die zonneparken. Heel onwenselijk ­allemaal.” Hij schat dat Nederland met slechts de helft van de 2,5 miljard vierkante meter hard oppervlak in de vorm van bedrijfsdaken, woningdaken en bijvoorbeeld ook de haven van Rotterdam Nederland de klimaatdoelstelling kan halen.

Dwang

Ook als het aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en aan de lokale Nederlandse overheden ligt, moeten alle mkb-bedrijfspanden in het land zo snel mogelijk vol worden gelegd. Probleem voor bijvoorbeeld gemeenten is dat ze geen wettelijke mogelijkheden hebben om de eigenaren te dwingen tot het aanleggen van zonnepanelen. Een wetswijziging waarmee gemeenten wel kunnen dwingen om panelen te plaatsen komt eraan, maar daar gaat nog tijd overheen.

Verzekeringspremies

En dan zijn er nog de verzekeraars. Die waarschuwen voor een verhoogd brandrisico en hogere schadelasten. Meerdere bedrijven hebben de verduurzaming van hun pand voortvarend ter hand genomen maar liepen vervolgens aan tegen een enorme stijging van de verzekeringspremie. De Tweede Kamer gaat de verzekerbaarheid van zonnepanelen onderzoeken om duidelijk te maken welke factoren de premies explosief doen stijgen. Dit gebeurt op aandringen van meerdere politieke partijen die zich grote zorgen maken over signalen van projecten die worden afgeblazen vanwege problemen rond het verzekeren.

Webinar Esdec

Op dit moment is nog veel onduidelijk over het verzekeren van PV-installaties. Wegens de mededingingsregels kunnen verzekeraars niet één afspraak hierover maken. Op 2 maart, de dag van verschijning van deze editie, komt dit onderwerp onder meer ter sprake op het Esdec-webinar over de nieuwe InstallQ Erkenningsregeling voor PV-systemen. (Verzekeraars gaan de InstallQ-erkenning steeds vaker als voorwaarde stellen voor het afsluiten van bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen, of de erkenning als voorwaarde koppelen aan het verzekeren van de installatie.) Roofs zal in de volgende uitgave verslag doen van het webinar.