Roofs 2021-03-73 'Lunchwandelen' voor een duurzame en vitale toekomst

Vitaliteitsmanagement

Vitale, fitte, gezonde en gemotiveerde mensen in en om het bedrijf - en balans in het leven: dat zijn de uitgangspunten van het vitaliteitsmanagement­programma ‘Vitaal met je VAK bezig zijn’.

Vitaliteit draait niet alleen om het bestrijden en voorkomen van ziekte en uitval, maar ook om het bevorderen van welzijn, employability (optimale inzetbaarheid van mensen, waardoor zij in staat zijn werk te krijgen en te behouden) en gezondheid. Vitaliteitsmanagement gaat om het versterken van mensen en de organisatie. Dit levert diverse voordelen op, onder meer: hogere medewerkerstevredenheid, minder uitval en minder verzuim, hogere productiviteit, efficiënter werken en hogere klanttevredenheid.

Dakdekkers- en installatiebedrijf Gebr. Janssen uit het Brabantse Beugen is met deze materie aan de slag gegaan. De vele stapjes die op dit gebied worden gezet, maken samen een flinke stap. Eén van deze stapjes is bedrijfshulpverlening.

Je ziet ze steeds meer tussen de middag. Mannen en vrouwen in mooie nette kleding die lekker in de buitenlucht een blokje om gaan met een boterhammetje in de hand. Ze zijn aan het wandelen tijdens hun lunchpauze, ofwel ze zijn aan het lunchwandelen. Vooral voor mensen die de hele dag zitten is het belangrijk voldoende te bewegen, lunchwandelen is hierbij een mooie activiteit.

Bewegen is één van de factoren voor een gezonde leefstijl. Verantwoord bewegen is gezond! Bewegen wordt gezien als een activiteit waarbij je een fysieke inspanning levert wat leidt tot een verhoogde hartslag en een versnelde adem­haling. Wanneer je voldoende beweegt loop je minder kans op overgewicht en train je niet alleen je hart- en bloedvaten, maar ook je longen. Daarnaast toont onderzoek aan dat voldoende bewegen een bijdrage levert aan psychische gezondheid.

Ook bij ons bedrijf wordt door de kantoormensen volop gewandeld. Wij hebben hierbij het geluk dat je na enkele minuten het duizenden jaren oude UNESCO gebied inloopt, en wel De Maasheggen. De Maasheggen vormen het oudste cultuurlandschap van het land. Een tochtje door het gebied is als een spannende ontdekkingsreis door de tijd. Het is het meest omvangrijke heggenlandschap van Nederland, waar een mozaïek van heggen, weides, drinkpoelen en oude knotbomen al eeuwen een veilige thuishaven bieden aan een bijzondere verscheidenheid aan planten en dieren. Niet alleen relaxt omschreven maar ook zeker een mooie manier om aan te komen aan de dagelijkse portie beweging.

Een dagelijks portie bewuste beweging is zeker ook goed voor mensen met een niet zittend beroep, denk hierbij aan onze dakdekkers en installateurs. Ze zijn al vroeg op pad, en de hele dag in de benen. De hele dag hard werken en flink zweten. Tussen de middag zijn ze blij als ze kunnen gaan zitten. Dan ga je toch niet lunchwandelen…en ’s avonds lekker op de bank om te herstellen. Extra beweging, je zou zeggen het is prima zo, maar het tegengestelde is waar. Door na werktijd niet in je stoel te ploffen maar te bewegen, boek je juist gezondheidswinst! Noem het ’s avonds dan maar geen lunchwandelen maar een ommetje of een blokje, geen probleem. Maar ga wel wat doen. Bewegen is immers heel er goed. Dit blijven we stimuleren.

Lunchwandelen is één van de vele stapjes. En bedenk: vele kleine stapjes zijn één grote stap op weg naar een mooie duurzame vitale toekomst.

Peter van Houtum (directeur Gebr. Janssen bv, Beugen)