Roofs 2021-04-23 No problemo?

theo talks

In deze rubriek geeft Theo Wiekeraad zijn mening over de dakenbranche en aanverwante onderwerpen.

Zo maar een zaterdagochtend, onder de rook van Rotterdam. Drie keurig in bedrijfskleding gestoken dakdekkers/loodgieters van een gerenommeerd VCA**-installatiebedrijf staan met hun bedrijfsbus bij mij in de straat. Even een dakje van een particulier repareren. Lekker snel klaar naar huis, niks aan het handje.

Verdorie, een tegenvaller: het dakje ligt op 7,5 meter boven maaiveld en is alleen buitenom bereikbaar. Hoe gaan we dat oplossen? No problemo, zie je de voorman denken, dat fixen we. Gewoon een klimsteigertje tegen de muur zetten. Wat? Hebben we die niet bij ons? Ook geen probleem, een beetje dakdekker heeft voor elke situatie een oplossing. Eerst een schuifladdertje tegen het bergingsdak – ruim twee meter, moet kunnen – dan de driedelige ladder naar boven tegen de dakgoot en strak tegen het opgaande betonrandje zodat die niet kan wegglijden. Nog even de pannetjes bij de buren omleggen en we hebben een trapje van panlatten. Ik zei het je, no problemo, we kunnen het dak op.

Nu nog het materiaal en de veiligheid naar boven en ze kunnen beginnen. Waar is de ladderlift? Sorry, niet meegenomen. Oké, het zijn maar een paar rolletjes, twee gasflessen, trimmen en wat klein-materiaal, dat lopen we wel op. Hoe doen we dat met de veiligheidshekken? Dat paste niet in de wagen. Ligt nog op de zaak, doen we vandaag zonder. Waar zijn de brandblussers? Ja, die hebben we wel meegenomen, die staan in de wagen. Mooi, kunnen we zo beginnen, niet meer zeuren, we zijn zo klaar.

Zo moet het ongeveer gegaan zijn. Want, na wat wikken en wegen gingen ze aan de slag. Op een zaterdagochtend tot begin van de middag doortrappen, niet ouwehoeren, effen wat bijverdienen. Natuurlijk is er niets ernstigs gebeurd, althans in de vorm van een ongeval. Maar welke onbenullen gaan zo te werk? Met de bedrijfswagens in bedrijfskleding op zaterdag even een dakje doen. Is het aangenomen door de installateur als zaterdagklusje? Ik mag hopen van niet. Een VCA**-bedrijf dat zo een werk laat uitvoeren kan niet.

Het zou best een zwarte klus geweest zijn, omdat met btw en volgens de normen en eisen uitgevoerd voor de opdrachtgever te duur was. Maar het zou van de zotte zijn om bij een particulier je lijf en leden in de waagschaal leggen, omdat die veilig en gezond werken te duur vindt. Ik weet het, maar het gebeurt voor mijn neus! Voor die paar extra centen moet je dat niet doen, je partner ziet je volgens mij liever gezond op de bank zitten dan dat kreupel in de bijstand. Heel veel problemo. Was het een vriendendienst? Ik mag hopen van niet; als er iets ernstigs gebeurt is die vriend mogelijk aansprakelijk voor de financiële schade die geleden wordt door degene die valt. Ik denk dat weinig vriendschappen zoveel dramatiek overleven. Hoe lang moeten dakdekkers en dakdekkersbedrijven het nog zeggen: veilig werken kost geld, naar beneden pleuren kost heel veel meer.

Theo Wiekeraad

Labels