Roofs 2021-04-57 Volledig veilig het groene dak op

Special groendaken en waterberging

Het is vreemd gesteld met de veiligheid op hellende en platte daken, vindt Frank aan de Stegge, managing director van Flesst valbeveiliging. “Ik zie veel foto’s en nota bene instructievideo’s voorbijkomen, ook van officiële instanties, waar gewoon sprake is van onveilige situaties. Ze zetten zelfs kinderen op de dakrand om groendaken te promoten. Onverantwoord.”

Het interessante is dat voor veiligheid op de (grotere) platte daken meer bewustzijn is. Aan de Stegge: “Alleen gaan we groene daken promoten terwijl dat betekent dat je opeens regelmatig dat dak op moet om zaailingen en onkruid te verwijderen. Ook al die particulieren met hun sedum op schuurtjes. Gemeenten en provincies zijn dus hun burgers aan het stimuleren om twee keer per jaar het dak op te gaan. Eerst hoefden ze alleen een laddertje op om goten te ruimen, nu moeten ze voor aanleg en daarna voor onderhoud toch echt het dak op. Ga je dat beveiligen, ben je zo duizend euro verder, dus dat gebeurt niet. En het is nog steeds niet echt veilig. Daar is ook nog geen systeem voor. In elk geval zou ik alle partijen willen adviseren om hun klanten te informeren over veilig onderhoud.”

Voor hellende daken is de ontwikkeling met groendaken en veiligheid geheel anders. Aan de Stegge: “Bij een traditioneel hellend dak met pannen hoef je maar eens in de twintig, dertig jaar het dak op voor onderhoud. Leg je daar groen op, wordt dat opeens twee, drie keer per jaar. Alleen is daar de beleving voor veiligheid veel groter. Je kunt niet meer even een loopplek maken. Dus daar ga je als opdrachtgever of dakdekker wel nadenken hoe dat veilig kan, niet alleen bij onderhoud maar ook tijdens de aanleg. Flesst dakbeveiliging is daarop ontworpen. Dit noksysteem is constructief goed doorgerekend en gecertificeerd en echt in staat een val te breken. Bovendien kun je meteen vanaf het begin veilig aan de slag omdat je niet eerst onveilig naar een dakhaak toe hoeft. Het mooie is dat je daarmee ook de aanleg van een groendak, waarvoor je elke laag weer het hele dak moet kunnen bereiken, veilig kunt doen. Bovendien vermijd je met ons noksysteem onderbrekingen in het groendak, die niet alleen lelijk zijn maar ook de kans op lekkage vergroten.”

Aan de Stegge: “mijn oproep aan betrokken partijen zoals kwekers, aanleggers, maar zeker ook subsidieverleners: Informeer opdrachtgevers over toekomstige werkzaamheden, frequenties en hoe het veiliger kan.”

Labels