Roofs 2021-04-67 Groendak XXS: Bushokjes met groendak nu ook in Gouda

Special groendaken en waterberging

Tiny houses zijn een trend, bushokjes met groendaken blijken ook in de smaak te vallen. In Utrecht staan sinds 2019 al honderden bushokjes waar sedum de buitenruimte opfleurt en dat is niet onopgemerkt gebleven. Uit alle delen van de wereld blijkt er grote belangstelling voor de mini-groendaken. De bushokken zijn misschien klein van formaat, maar met honderden tegelijk is ook dat een welkome toevoeging aan de vergroening van de stedelijke onmgeving. Ze vangen fijnstof af, zijn een pleisterplaats voor bijen en vlinders en houden regenwater vast.

Na Utrecht volgde Apeldoorn en ook 64 bushokjes in Gouda zijn inmiddels voorzien van een kleurrijk dak. De transformaties zijn een initiatief van Clear Channel, een mediabedrijf uit Hoofddorp dat onder andere abri’s voorziet van displays. Naast groene daken plaatsen ze ook zonnepanelen, ledverlichting, bankjes van bamboe en AED’s in de abri’s.

Net als bij het tiny house in Zeeland (zie hiernaast) worden ook voor de bushokjes kant-en-klare sedumcassettes gebruikt. MobiRoof is een systeem van Mobilane uit Bemmel waarmee eenvoudig kleine extensieve groendaken kunnen worden aangelegd voor bijvoorbeeld fietsenstallingen, garages, carports en bushokjes, maar ook voor grotere vlakken op bedrijven of scholen. De 9 cm hoge cassettes hebben een standaard afmeting van 54 cm bij 54 cm, maar zijn ook op maat leverbaar en volledig verzadigd met water (maximaal 20 l/m2) is de belasting 58 kg/m2 en daarmee is het systeem erg geschikt voor lichte constructie. Een strookje grind bij dakranden en doorvoeren moet verhinderen dat de wind onder de cassettes kan komen. De cassettes voor de bushokjes rusten op de stalen abridaken die als bakken zijn vormgegeven. De abri’s zijn vervaardigd door Epsilon Cities uit Bree (België), een grote speler op de Europese markt voor straatmeubilair.

De sedumdaken kleuren met de seizoenen mee van lichtgroen in het voorjaar tot rode tinten in het najaar. Het effect van deze zeer kleinschalige toepassing van groen op daken is opmerkelijk: de kleurige kruinen zijn vrolijke toevoegingen aan het straatbeeld in de steden waar ze toepassing hebben gevonden. Geen wonder dat de wereldpers er zoveel aandacht heeft geschonken. Wie volgt?

Labels