Roofs 2021-06-24 Internationale Kennisdag op 4 juni

Rotterdamse Dakendagen

Op vrijdag 4 juni van 9.30 tot 16.30 uur organiseert de Rotterdamse Dakendagen voor de zevende keer hun Internationale Kennisdag, een driedelig verdiepingsprogramma voor professionals en andere dak-enthousiastelingen. De voertaal is Engels.

De Kennisdag heeft een sterke internationale focus en bestaat uit de Rooftop Farmers Meet-up (i.s.m. met DakAkker) in de ochtend, interactieve Lunch Workshops en de TOP^, een summit over de duurzame gelaagde stad (i.s.m. Architectuur Instituut Rotterdam AIR) in de namiddag. Dit jaar vindt het volledige Kennisdagprogramma online plaats.

De dag wordt deels gepresenteerd vanaf daken en deels vanuit de parkeergarage aan het Kruisplein in Rotterdam. Dit is de hoofdlocatie van Rotterdam Architectuur Maand, waarvoor deze Kennisdag als kick-off evenement dient. Op www.rotterdamsedakendagen.nl is het volledige programma te vinden, inclusief sprekers, workshops en tijdschema. Tickets kosten € 10,- en zijn geldig voor alle programmaonder­delen. De verschillende delen zijn apart te bezoeken, al naar gelang de eigen interesses.

Thema: duurzame en gelaagde stad

Dat groen goed is voor steden is bekend, net als het feit dat daken kansen bieden op het gebied van groen, waterwinning, energieopwekking en maatschappelijke functies. Maar hoe we dit vormgeven in een complexe stad waar deze vraagstukken deel uitmaken van een bredere context, is nog een grote uitdaging. De Kennisdag van dit jaar staat in het teken van een internationale kennisuitwisseling over dit onderwerp en is gericht op Rotterdam.

9:30 - 12:00 Rooftop Farmers Meet-up

De Kennisdag begint met de Rooftop Farmers Meet-up - georganiseerd in samenwerking met de DakAkker. Deze bijeenkomst zal voor het eerst verschillende Europese rooftop-boeren samenbrengen om kennis uit te wisselen en te delen met het publiek. We verwelkomen gasten uit onder meer Kopenhagen, Oslo, Amsterdam, Antwerpen, Gent, Brussel, Parijs, Turijn, Cachan en Cork. Ze opereren als rooftop-boeren op grote productiedaken, maar ook in kleine gemeenschappelijke groentetuinen en elk ander type rooftop-farm. De oorspronkelijke rooftop-boeren van Brooklyn Grange in New York zullen ook virtueel met ons meedoen om hun verhaal te vertellen. Het wordt een inspirerende ochtend met gesprekken en lezingen over de verbinding tussen voedsel in de stad en de rol van daken in de transitie naar een meer lokaal en duurzaam voedselsysteem.

12:30 - 13:30 Interactieve Lunch Workshops

Tussen de middag splitsen we ons op en nemen we - met een broodje in de hand - deel aan kleinschalige, informele workshops met uiteenlopende rooftop-onderwerpen. Er zijn workshops die interactief ingaan op onderwerpen uit de Rooftop Farmers Meet-up. Je kunt er ook voor kiezen om workshops te volgen over onderwerpen die ‘s middags tijdens de TOP^-top aan bod komen, zoals de rol van houtbouw in de duurzame gelaagde stad. Ook zijn de kleinschalige, interactieve lunchworkshops dé plek om behalve nieuwe kennis op te doen ook nieuwe contacten te leggen.

14:00 - 16:30 TOP^ summit over de duurzame gelaagde stad

Het middagprogramma bestaat uit de TOP ^-summit, georganiseerd in samenwerking met Architectuurinstituut Rotterdam. Na een korte openingstoespraak start een reeks dialogen die Rotterdam verbindt met internationale experts op het gebied van beleid, stedenbouwkundige strategie, ontwerp en eigendom, luchtrechten en architectuurinnovatie. Deze experts gaan in op vragen uit hun vakgebied en hoe dat betrekking heft op daken en de gelaagde stad.

Gelijktijdig met de dialogen is er een programma met korte projectpresentaties van Rotterdam, Nederlandse en internationale projecten op en over daken of andere onderwerpen die gerelateerd en inspirerend zijn aan de gelaagde duurzame stad.

Dakheld

Gedurende de dag vindt zoals op elke Kennisdag ook de feestelijke uitreiking plaats van de Dakheld voor het beste initiatief op het gebied van daken. De prijs wordt dit jaar uitgereikt door Rotterdamse wethouder Bas Kurvers van Bouwen, wonen en energietransitie gebouwde omgeving.

Informatie: www.rotterdamsedakendagen.nl

Labels