Roofs 2021-06-38 Hittebelasting komt veel voor bij dakdekkers

Special Veilig en gezond werken

De zomer is weer in aantocht. Dat betekent voor dakdekkers en andere werk­lieden die buiten aan de slag zijn weer veel kans op werken in de volle zon. Dat klinkt aangenaam en dat is voor veel dakdekkers ook iets waar ze naar uitkijken. Maar de meesten weten dat daar ook een gevaar in schuilt. Op warme dagen en zonder beschutting neemt je lichaam meer warmte op dan het afgeeft en dat kan leiden tot hittestress.

Hittebelasting komt veel voor bij dakdekkers. Ongeveer de helft van de dakdekkers geeft aan last te hebben van hitte. De kans op hittestress is niet heel groot. Veel hittegolven en tropische dagen hebben we niet in Nederland, maar het is wel belangrijk dat je weet wat het is en hoe je er mee om moet gaan mocht je ermee te maken krijgen. Of hittestress optreedt is afhankelijk van veel factoren zoals de temperatuur, de luchtvochtigheid, de kleding die je aan hebt en de lichamelijke inspanning die je levert. Bij zwaar werk moet je lichaam veel warmte kwijt waardoor hittestress eerder kan optreden. Ook persoonlijke factoren als leeftijd, lichaamsbouw en fitheid spelen een rol. Het is dus lastig om vooraf aan te geven wie te maken krijgt met hittestress.

Hoe herken ik hittestress

Je lichaam reageert gelijk op hittestress en doorloopt een aantal stadia.

 1. Je lichaamstemperatuur loopt op en doordat je lichaam de warmte kwijt moet ga je behoorlijk zweten en gaat je hart sneller kloppen.
 2. Er gaat minder bloed naar je hersenen waardoor je duizelig en/of licht in je hoofd wordt. Als het zweet niet kan worden afgevoerd krijg je last van vochtophoping (dikke armen en benen).
 3. Blijft je lichaamstemperatuur toenemen dan treedt hitte-uitputting op waardoor je moe en slap wordt. Je bent minder goed in staat je werk te doen, je wordt trager en je concentratie neemt af.
 4. In het uiterste geval kan de hitteberoerte optreden. Je krijgt last van een droge en rode huid, spierkrampen, misselijkheid en uiteindelijk kun je flauwvallen of bewusteloos raken.

Wanneer loop je de meeste risíco’s?

Je loopt uiteraard risico wanneer je in de volle zon werkt De kans op hittestress wordt nog groter als je daarnaast ook nog:

 • lichamelijk zwaar werk doet;
 • niet fit bent;
 • in een dichte cabine werkt zonder airco;
 • in de omgeving werkt van steenachtige materialen als ondergrond of in de vorm van een muur;
 • te maken hebt met reflectie door oppervlakten zoals glas, metaal of glazuur (pannen);
 • werkt met warm asfalt, gasbranders, thermoplas of lasgereedschap.

Hoe voorkom ik hittestress?

In principe komt het neer op één ding: houd het koel en drink voldoende. Daarbij zijn nog een aantal maatregelen te nemen om het koel te houden. (Voor alle maatregelen geldt dat de werkgever verantwoordelijk is voor het beschikbaar stellen van de voorzieningen.)

Maatregelen tegen hittestress vallen uiteen in drie groepen:

 • Voorkomen dat je lichaam warmte produceert of opneemt. Bijvoorbeeld door in de schaduw te werken (afschermen/overkappen van de werkplek, cabines te voorzien van zonwerend glas en/of airconditioning en zwaar werk te vermijden. Een andere manier is het verschuiven van werk­tijden en het houden van extra rustpauzes. Hierover zijn afspraken te maken.
 • Opgenomen warmte afvoeren door luchtige kleding en hoofdbescherming te dragen, te zorgen voor extra ventilatie en het gebruiken van koelvesten en koelpetten.
 • Vochtverlies aanvullen door extra veel water en/of niet-alcoholische dranken te drinken.

Labels