Roofs 2021-10-70 Canoe Landing Campus, Toronto

Internationale daken

Met een inwoneraantal van een kleine 3 miljoen mensen, een hoogbouw­cultuur waar een dorpeling het benauwd van zou krijgen en een groot ruimtegebrek, is het in Toronto een zeldzaamheid als er een gebouw wordt neergezet dat niet minimaal veertig verdiepingen telt. Dat is de reden dat de architecten die verantwoordelijk waren voor het ontwerp van de Canoe Landing Campus het dak zijn gaan zien als een vijfde façade. Veel bewoners van de omliggende hoogbouw zouden op het dak kijken, waardoor het dak gepromoveerd is van louter bedekking tot prachtige praalwagen – en meer.

Tekst: Joep Klerx

Het is moeilijk een nieuwe basisschool te bouwen in een stad als Toronto. Er is eigenlijk te weinig plaats voor welke ontwikkeling dan ook, dus waarom zou een basisschool voorrang krijgen op alle andere gevoelsmatig noodzakelijke ontwikkelingen? Een nieuw gebouw voor alleen een basisschool zou geen optie zijn, maar wat als het meerdere functies kan bevatten? Met die vraag in het achterhoofd is Architectenbureau ZAS aan de slag gegaan met de ontwikkeling van Canoe Landing Campus.

Multifunctionele oplossing

Het antwoord was een openbare en katholieke basisschool met overdekte speelruimtes, een recreatiecentrum met o.a. een atletiekbaan en een basketbalveld, een leerplein, een gymzaal en educatieve ruimten en een kinderopvang­centrum. Maar ook een openbaar en particulier park, fitnessvoorzieningen, een openbaar kunstplein met een muurschildering van Alexander Bacon en de plaatselijke Anishinaabe-kunstenaar Que Rock. En nog veel meer. Het mocht wat kosten: 65 miljoen Canadese dollars om precies te zijn.

Er is, door een nauwe samenwerking tussen ZAS Architects en het Ontario Science Centre (OSC), ook een eerste fantasieopwekkende, overdekte speel- en gemeenschapsruimte gebouwd. Deze ruimte stimuleert het leren rond thema’s als stedelijke voedselproductie, bouwen, de natuurlijke omgeving en wetenschappelijke principes. Leertoestellen inspireren de verbeelding en creativiteit: van een operationele torenkraan en een achtbaan, tot een klimmuur, reusachtige bouwblokken, en een communicatiesysteem met videoprojectoren.

Het buitenpark en de gemeenschapsruimtes zijn voor iedereen toegankelijk. Een voetpad verbindt het twee verdiepingen tellende gemeenschapscentrum met de drie verdiepingen hoge scholen via een verhoogde brug die een poort vormt van oost naar west.

Dakgebruik

Het dynamische dak, dat zichtbaar is vanuit de omliggende woningen, is een essentieel element in het gehele bouwwerk, zowel vanuit het oogpunt van de functies als van duurzaamheid. Functioneel gezien biedt het ruimte voor een atletiekbaan, een grasweide, een beschutte buitenruimte voor yoga en een volledig basketbalveld. Dit ‘actieve dak’ ligt ingebed in het buitenframe en is aangevuld met ‘passieve zones’, zoals volkstuinen voor de buurt en een dichte vegetatie om de waterkwaliteit te controleren en te verbeteren. Regenwater irrigeert de vegetatie op de juiste manier door de aanleg van zorgvuldig in een hellingshoek van 2% geplaatste, verharde opper­vlakten. Overtollig stormwater wordt afgevoerd naar een ondergronds filtratiesysteem, waar het regenwater weer beschikbaar wordt gemaakt voor hergebruik. Ook zijn er zonnepanelen op het dak geplaatst voor het opwekken van energie, wat het gebouw in 10% van haar energiebehoefte voorziet. Hiermee voldoet het gebouw aan het hoogste niveau van de City of Toronto Green Standards.

Uitzicht

Mede door de kleurrijke vegetatie, de zonnepanelen en de recreatiemogelijkheden is het dak van bovenaf een plaatje, een kunststuk zou je bijna zeggen. Buren in de aangrenzende woontorens genieten van een opmerkelijk uitzicht. Het is nu voor die bewoners mogelijk om zich op een luie zondag­morgen in hun appartement op twintig hoog te vergapen aan alle activiteiten op het dak. LeBron James zul je er waarschijnlijk niet zien basketballen, maar het heeft wel dezelfde allure als een basketbalstadion van een wereldclub. De basketballers, voetballers, hockeyers en andere dakgebruikers zijn altijd verzekerd van publiek.

De drie L-vormige gebouwen op Canoe Landing Campus zijn bekleed met Alpolic aluminium composiet panelen (ACP). Het 6 mm ACP-gevelsysteem is op de draagconstructie bevestigd via een aluminium onderliggersysteem met lichtmetalen Z-vormige onderliggers. De architecten werkten nauw samen met de gevelbouwer GACE en hoofdaannemers Atlas Corporation en Buttcon Limited om de gewenste thermische prestaties te bereiken. Langs één zijde van de ramen in het systeem is af en toe een rode streep welke doet denken aan een stopteken aangebracht; die contrasteert met de meer vlakke, grijze aluminium gevelpanelen.

Canoe Landing Campus is een gebouw waarbij in de ontwikkeling vooral gedacht is aan de functies die het moest vervullen voor de omwonenden in de wijk, dat een plek moest bieden voor scholen en dagopvang en voor opgroeiende kinderen en jongeren om samen te komen. En voor de volwassenen en ouderen in de omringende gebouwen om op uit te kijken. Voor ieder wat wils, onder én op daken, met een belangrijke rol voor duurzaamheid en esthetiek. Dat mag best 65 miljoen Canadese dollars kosten. ■

Projectdetails

  • Locatie: Toronto, Canada
  • Voltooiingsdatum: Juni 2020
  • Bouwkosten: $65.000.000 CDN
  • Grootte: 14.767 m2
  • Architect: ZAS Architects
  • Hoofdaannemer: Atlas Corporation en Buttcon Limited

Labels