Roofs2021-07-17 Maak het verschil

Veilig en gezond werken

In deze periode van het jaar zitten we graag op een terras met een biertje, een rosé of gewoon een glaasje bronwater. Een heel verschil met de dagelijkse hectiek. We kijken wat om ons heen en onze gedachten dwalen in het rond. Niets hoeft, niets moet, gewoon de tijd laten verstrijken in het zalig nietsdoen. Deskundigen zullen zeggen dat je bezig bent met ‘recupereren’, herstellen van de hectiek van alle dag. Je komt tot bezinning zodat je er weer tegenaan kunt. Daarmee zit je gelijk weer in de tredmolen van nuttig bezig zijn. Het is juist zo leuk om dat niet te doen! Het is bovendien ongemerkt nuttig.

Uw gedachten kunnen ook getriggerd worden door alle­daagse irritatiepuntjes. De werkplek waar u laatst was. Waarom werkten die mannen zich in het zweet en namen ze niet de tijd om die handige hulpmiddelen te gebruiken of die randbeveiliging goed te zetten in plaats van bijna-goed? Er wordt ons voorgehouden dat dit het gedrag is van de werkvloer. Het is de cultuur.

Daar moet je iets aan doen! Hoe kun je het verschil gaan maken? Je verdiept je erin en ja hoor, een groot aantal cursussen, bijeenkomsten en adviseurs willen u graag helpen om even de cultuur en het gedrag op de werkplek te veranderen. Deze aansporingen gaan vaak ook nog gepaard met positieve anekdotes.

Helaas ben ik wat terughoudend. Niet dat er niets hoeft te veranderen, niet over het nut van een cursus. Mijn terughoudendheid is omdat ik niet denk dat een ander de verandering even voor u kan bewerkstelligen. Kun je echt niets zelf doen aan die irritatiepuntjes, ben je echt onmachtig?

Weet je waardoor op de werkplek die leuning net niet goed staat of waarom dat hulpmiddel niet wordt gebruikt? Heb je op de werkplek gevraagd om welke reden die leuning niet goed stond en met welk doel dat hulpmiddel niet werd gebruikt? Ik gok dat dat niet is gedaan omdat je het denkt te weten. In dit soort gevallen is NIVEA nodig (Niet Invullen Voor Een Ander).

Je kunt het klimaat, het gedrag zelf beïnvloeden door oprecht interesse te tonen in de motieven van de werknemers. De motieven die maken dat je je ergert. In een gesprek leer je begrijpen waarom het is zoals het is en wat er gedaan kan worden om het in de toekomst te voorkomen. En wat je ook gedaan hebt is betrokkenheid tonen.

Ik liep op een bouwplaats om de veiligheid te beoordelen. Een werknemer stond op een trap met een boormachine in een wand te boren. Helaas: de trap evenwijdig aan de wand, gehoorbescherming niet op, stofbril ontbrak en hij stond vlak langs de rand van de vloer. Tsja, daar kun je niet aan voorbij gaan. Toen de man even pauzeerde, sprak ik hem aan. Ik vroeg hem waarom hij deze positie koos en op deze wijze werkte. Het bleek dat de man erover had nagedacht. Helaas brillen waren niet voorhanden. Hij had individueel aangemeten gehoorbescherming in. Dat hij zichzelf van de wand af drukte en de trap eigenlijk haaks op de wand moet staan, dat had hij zich niet gerealiseerd.

Hij bedankte me voor het advies en ik wist meer over de beschikbaarheid van PBM. Vermoedelijk was het gesprek minder positief geweest als ik vanuit mijn gedrevenheid direct was begonnen met het opsommen van de ‘fouten’.

Indien toezichthouders en leidinggevenden structureel betrokkenheid tonen, is de eerste stap gezet op weg naar respect en cultuurverandering. Daar heb je geen cursus of adviseur voor nodig. Je kunt het gewoon zelf doen. Want arbeidsomstandigheden verbeteren is gewoon DOEN. Met DOEN maak je het verschil. Oh ja, op het terras zit je dan nog rustiger.

Labels