Roofs2021-07-62 Reinier de Graaf ziekenhuis heeft eerste 'drive-in' OK van Nederland

Special Multifunctionele Daken, Parkeerdaken

Het Delftse Reinier de Graaf Ziekenhuis heeft een primeur die niet zou misstaan als voorbeeld in de Rooftop Catalogue (zie elders in deze uitgave). Op het dak van de bezoekersparkeergarage (2017) is een nieuw operatiecomplex gerealiseerd voor chirurgische ingrepen in dagbehandeling; denk aan oog- en liesbreukoperaties. Het OK-centrum is direct vanuit de parkeergarage te bereiken, vandaar dat men wel spreekt van een drive-in OK. EGM architecten ontwierp de opbouw, Royal HaskoningDHV trad op als constructeur en Aan de Stegge Twello en De Groot Installatiegroep waren verantwoordelijk voor de uitvoering.

EGM architecten heeft eerder het naastgelegen ziekenhuis ontworpen en daarbij rekening gehouden met deze uitbreidingsmogelijkheid. Via een ingenieuze luchtbrug staat het nieuwe dagbehandelingscentrum zorginhoudelijk en technisch in verbinding met het ziekenhuis. Zo vormt het nieuwe OK-complex samen met het bestaande Ziekenhuis een logisch en functioneel geheel. In het nieuwe OK-complex wordt laagdrempelig en gastvrij zorg geboden. Na behandeling kunnen patiënten vlot en soepel via de parkeergarage naar huis. Wat opvalt is dat de ruimtes helemaal niet aan een ziekenhuis doen denken, maar eerder nog aan een hotel.

Dempers

Een operatiecentrum op het dak van een parkeergarage is niet de meest voor de hand liggende manier om OK-capaci­teit te winnen. Jeroen Drenth, commercieel directeur van Continental Car Parks en sales manager voor bouwbedrijf Aan de Stegge Twello: “Ga je mensen opereren aan hun oog op een wiebelende parkeergarage, waar auto’s rondrijden, remmen en mogelijk zelfs tegen de constructie aan botsen? Ja dus. Samen met constructeur Royal HaskoningDHV hebben we deze puzzel mooi opgelost met dempers met veren op de overgang tussen parkeergarage en OK’s die zowel horizontale als verticale trillingen van de parkeergarage absorberen. En het werkt heel goed.” Royal HaskoningDHV heeft met behulp van metingen de trillingen vooraf vast­gesteld, deze tijdens de bouw gemonitord en achteraf ­geconstateerd dat het nieuwe OK-complex onafhankelijk van de bewegingen in de onderliggende garage op zijn plaats blijft liggen en voldoet aan de strikte trillingseisen.

Voorbereid

Op de veren rust de tweelaagse opbouw die is opgetrokken uit een stalen draagconstructie. De eerste laag bevat zorg­functies de tweede (kleinere) laag techniek. Drenth: “EGM had de parkeergarage indertijd voorbereid op deze uitbreiding. Daartoe hebben we eerst het bestaande staaldak met sedumbeplanting verwijderd. Aangezien we met de opbouw zo hoog komen dat de buurt er geen zicht meer op heeft, komt sedum op de daken van de opbouw niet terug. Het kostenaspect speelt daarin ook een rol: je geeft als ziekenhuis je geld liever uit aan betere zorg. Voor de opbouw konden we op de bovenste parkeerlaag de bestaande kolommen doortrekken met staalkolommen waarop de 433 dempers zijn gemonteerd. Deze dempers met stijve veren zijn een bestaande technologie in een unieke toepassing die voor het ziekenhuis de meest efficiënte en economische oplossing betekenen.”

De daken van de uitbreiding en het dak eromheen zijn door dakdekker Klomp voorzien van een dik isolatiepakket, bitumen waterdichting en valbeveiliging met ankers en veiligheidslijnen. Vanaf donderdag 8 april is de uitbreiding operationeel.


  • Opdrachtgever Reinier de Graaf Groep, Delft
  • Architect EGM architecten, Dordrecht
  • Constructeur Royal HaskoningDHV, Amsterdam
  • Hoofdaannemers Aan de Stegge Twello, Twello; De Groot Installatiegroep, Ridderkerk
  • Dakdekker Fiechter Daksystemen BV, Hooge Mierde

Labels