Roofs2021-07-70 Nieuwslijn Special Multifunctionele daken, Parkeerdaken

Agenda

Optigrün Benelux Academie

Wegens succes organiseert Optigrün in 2021 meer webinars. Binnenkort staan op de rol:

  • • Water op het dak, koudwatervrees Retentiedaken, beregening en hemelwateropslag (23 september)
  • • Help mijn plant heeft hoogtevrees! Bamboe, duingras, bloembollen, zeg het maar! (5 oktober)
  • • Het past net niet! Technische details, faalkansen en oplossingen (26 oktober 2021)

Meer informatie: www.optigruen.nl/nieuws/webinars

Zomerprogramma Rotterdamse Dakendagen

Vanaf 3 juli zijn er weer verschillende ‘daktiviteiten’. Tours, dak­wandelingen, theater, film in de openlucht en meer en dat op daken als Centraal Station, Maassilo, DakAkker, Van Nelle Fabriek en de Groene Kaap. De kaartverkoop is al gestart. Het volledige programma is te vinden op www.rotterdamsedakendagen.nl.

Amsterdam bereidt zich voor op klimaatverandering

Het regent steeds harder en vaker en de zomers zijn heter en droger, kortom het klimaat verandert. Gemeente en waterschappen zetten zich in om Amsterdam zo goed mogelijk daarop voor te bereiden. Om die reden is in mei 2021 de Uitvoeringsagenda Klimaatadaptatie gelanceerd. Doel is onder andere meer partijen aansporen om een steentje bij te dragen aan het vergroenen van (school)pleinen en blauw-groene daken aanleggen. Van de meer dan 50 acties en maatregelen wordt één door de gemeente zelf uitgevoerd, andere acties kunnen bewoners zelf uitvoeren, zoals het vergroenen van je binnentuin. Met het RESILIO project (Resilience nEtwork of Smart Innovative cLImate-adapative rOoftops) wordt 10.000 m2 aan slimme blauw-groene daken aangelegd in Amsterdam en daarmee vormt dit een belangrijke component van de Uitvoeringsagenda. Zo blijft het prettig en aangenaam aan de grachten, in de huizen, kantoren en parken.

RoofSupport Brandwand­beugel met FireWrap

Met de lancering van de RoofSupport Brandwandbeugel biedt Conduct Technical Solutions een technische oplossing voor het eenvoudig leggen van DC-kabels over com­partiment scheidende wanden. De bijbehorende FireWrap, een brandwerende hoes die om de bekabeling heen gewikkeld wordt, biedt 60 minuten weerstand tegen branddoorslag in de kabels over de brandwand heen. Compartimenteringswanden steken een halve tot een meter boven het dakvlak uit, waardoor de Brandwandbeugel er eenvoudig overheen gehangen kan worden. De installatie van de RoofSupport Brandwandbeugel is eenvoudig en zonder mechanische fixatie, zodat de brandwand niet beschadigt. Omdat de PVC-laag beschermd moet blijven, is de Brandwandbeugel voorzien van een rubberen binnenrand en wordt hij op maat gemaakt. Hierbij wordt de aanleiding van klasse brandbeveiliging als leidraad genomen. De Brandwandbeugel is duurzaam thermisch verzinkt overeenkomstig NEN-EN-ISO1461.

Waterberging bij Aeres Hogeschool Almere geplaatst

Op het terrein waar in 2022 de Floriade plaatsvindt, wordt hard gebouwd aan de energie-neutrale nieuwbouw van Aeres Hogeschool Almere. Begin juni werd de waterberging voor 28.000 liter water geplaatst. Deze waterberging van Optigrün Benelux voorziet de modulaire groengevel van regenwater. De groene WallFlore gevel sluit straks prachtig aan op de plantzones van Het Arboretum wat op het Floriade Expo 2022 terrein verrijst. Koninklijke Ginkel Groep verzorgt de groenaanleg op, in en aan het gebouw dat door Aannemingsmaatschappij Hegeman wordt gerealiseerd.

‘Pas BRL 1511 aan met prestatie-eisen voor dakbaan i.c.m. PV-panelen’

Vekudak, vereniging van fabrikanten en importeurs van PVC kunststofdakbedekking, heeft het College van Deskundigen ISDA verzocht om beoordelingsrichtlijn (BRL) ‘baanvormige dakbedekkingssystemen’ 1511 aan te passen. De vereniging vraagt om bij de toepassing van PV-panelen prestatie-eisen voor de dakbaan in de BRL 1511 vast te leggen. Dit zorgt voor meer veiligheid bij het plaatsen van PV-panelen.

Steeds vaker worden PV-panelen op daken geplaatst. Voor dakconstructie en opbouw betekent dat al snel 10 tot 14 kilo extra gewicht per vierkante meter. Daarbij de juiste dakbaan kiezen is dan essentieel. In de praktijk blijkt dat bij veel bouwpartners van Vekudak onduidelijkheid bestaat over de juiste dakbaan in combinatie met PV-panelen. Daarnaast is bij aanbesteding niet altijd bekend dat PV-panelen worden toegepast of dat de opdrachtgever zoekt naar de laagste prijs. Vekudak adviseert op dit moment bij montage van PV-panelen een dakbaan met een dikte van 2 mm toe te passen. Dakbanen met een dikte van 2 mm zijn duurzamer, beter bestand tegen extreem weer en kunnen het extra gewicht van PV-panelen dragen. Als het College van Deskundigen besluit tot een prestatie-eis voor dakbanen in combinatie met PV-panelen neemt Vekudak die prestatie-eis over.

Voordeel van een prestatie-eis in BRL 1511 is dat deze direct gekoppeld is aan de Vakrichtlijn. Door deze aanpassing zullen dus direct alle bouwpartners op de hoogte zijn van de nieuwe richtlijn. Hierdoor zullen onduidelijkheden bij bouwpartners worden weggenomen en stijgt de veiligheid rond de plaatsing van PV-panelen.

VvE 010

Na de finale van het Eurovisie Songfestival stonden drie Rotterdamse daken in de schijnwerpers. Oud-winnaars van het festival speelden hun winnende liedjes vanaf het dak van Hotel New York, de Maassilo en het nieuwe depot van Boijmans van Beuningen. De beelden gingen de wereld over en maakten zo reclame voor de stad én voor het multifunctioneel gebruik van daken. Want die ‘bovenkant van de stad’ biedt volop mogelijkheden. Een groot deel van het Rotterdamse dakoppervlak is onderdeel van een VvE. Hier liggen dus mooie kansen voor VvE-daken. Op de nieuwe thema­pagina ‘Multifunctionele daken’ is informatie te vinden over hoe een VvE-dak andere functies kan krijgen. Wat kan er? Hoe regel je dat met elkaar? Welke subsidies zijn hiervoor beschikbaar? Op de pagina zijn voorbeelden, tips, downloads en links naar pagina’s waar nog meer informatie is te vinden. www.vve010.nl/thema-s/multifunctionele-daken.html

Labels